5 دلیل + درمان گیاهی پریود نامنظم در دوران شیردهی!
در این مقاله میخوایم
Toggleپریود نامنظم در دوران شیردهی: علائم، علل، پیشگیری و روشهای درمان
در شش ماه نخست پس از زایمان، اغلب مادران شیرده با غیاب عادت ماهانه یا پریود مواجه می شوند. این وضعیت که به آن آمنوره شیردهی گفته میشود، به دلیل شیردهی منظم به کودک است که بهعنوان یک عامل بازدارنده در ترشح هورمونهای لازم برای آمادهسازی بدن برای بارداری جدید عمل میکند. این عدم ترشح هورمونها به معنای عدم تخمک گذاری است و به همین دلیل، پریود نمیشوید.در ادامه بیشتر در مورد درمان پریود نامنظم در دوران شیردهی گفتگو میکنیم.
با این حال، اگر در دوران شیردهی دوباره پریود شوید، ممکن است با لکه بینی و قاعدگیهای نامنظم روبه رو شوید و ممکن است از خود بپرسید که آیا این وضعیت طبیعی است؟ نوسانات هورمونی که در دوران شیردهی وجود دارد، میتواند باعث ایجاد چرخههای قاعدگی نامنظم، چه از نظر طول مدت و چه از نظر شدت، شود.
شما ممکن است در نزدیکی زمان شروع پریود دچار تحریک پذیری یا بدخلقی شوید و در دورههای تخمکگذاری یا نزدیک به پریود، حساسیت پستانهایتان بیشتر شود. به طور کلی، ثبات چرخه و علائم قاعدگی تحت تأثیر میزان شیردهی و تأثیر آن بر هورمونهای شما قرار دارد.
علاوه بر نوسانات هورمونی، مشکلاتی مانند کیستهای تخمدان، فیبرومهای رحم یا کاهش وزن غیرطبیعی نیز میتوانند باعث پریودهای نامنظم در دوران شیردهی شوند. به همین دلیل، توصیه می کنیم که این وضعیت را نادیده نگیرید و هرچه سریع تر با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
علائم پریود نامنظم در دوران شیردهی
در دوران شیردهی که ممکن است از شش ماه تا دو سال طول بکشد، برخی زنان ممکن است اصلاً پریود نشوند، در حالی که دیگران پریودهای نامنظم را تجربه کنند که می تواند آزاردهنده باشد.
زمان بندی بازگشت به چرخههای قاعدگی طبیعی برای هر زن متفاوت است. با این حال، اگر پریود شما قبل از بارداری منظم بود، احتمالاً بعد از قطع شیردهی نیز به سرعت به حالت طبیعی برخواهد گشت.
جالب است بدانید که برخی از خانمها تصور می کنند چون پریودهایشان نامنظم است، نمیتوانند در دوران شیردهی باردار شوند. در حالی که این تصور اشتباه است و یکی از دلایل عمده بارداریهای ناخواسته در مادران شیرده است. هورمون پرولاکتین که مسئول تولید شیر است، میتواند بر باروری نیز تأثیر بگذارد.
علائم معمول پریودهای نامنظم در دوران شیردهی شامل:
– آغاز مجدد پریودها قبل یا بعد از یک چرخه قاعدگی طبیعی ۲۸ تا ۳۰ روزه
– افزایش درد و حساسیت پستانها در دوران پریود یا قبل از آن
– لکه بینی و خونریزیهای مقطعی قبل از شروع پریود، بین دورهها یا در دوران تخمک گذاری
– خونریزی شدید در دوران پریود
– وقوع پریودها بهجای هر ماه، هر ۲ یا ۳ ماه یک بار
علتهای پریود نامنظم در دوران شیردهی
شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که چرا در دوران شیردهی پریودها نامنظم می شود؟ پاسخ اصلی به هورمون پرولاکتین برمیگردد. این هورمون که توسط غده هیپوفیز در مغز ترشح میشود، نقش اصلی در تولید شیر مادر را دارد و بهطور هم زمان از قاعدگی جلوگیری می کند.
تغذیه کودک با شیر مادر موجب بالا ماندن سطح پرولاکتین در بدن میشود. به همین دلیل، در زمانهای اولیه شیردهی، احتمال عدم بروز پریود وجود دارد. اما با قطع شیردهی، بهطور معمول، پریودها به سرعت به وضعیت طبیعی بازمیگردند.
در چند ماه اول زندگی نوزاد، شیر مادر اصلی ترین منبع تغذیه اوست. با بزرگ تر شدن کودک و کاهش نیاز او به شیر و شروع به خوردن غذاهای جامد، غده هیپوفیز تغییرات تغذیهای را احساس کرده و تولید پرولاکتین کاهش مییابد. این کاهش هورمون می تواند منجر به پریودهای نامنظم شود. در نتیجه، تغییرات در الگوی شیردهی کودک می تواند بر منظم بودن پریود تأثیر بگذارد.
عوامل دیگری نیز وجود دارند که میتوانند بر چرخه قاعدگی حتی در دوران شیردهی تأثیر بگذارند، از جمله:
– فیبرومهای رحمی: تودههای غیرسرطانی در رحم
– کاهش وزن شدید
– کیستهای تخمدان یا سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
– بیماری التهابی لگن
– آندومتریوز
انواع پریود نامنظم در دوران شیردهی
پریود نامنظم در دوران شیردهی میتواند به دلایل مختلف و با شدتهای متفاوتی بروز کند. بنابراین، مشاوره با پزشک درباره چرخه قاعدگی خود، حتی در حین شیردهی، توصیه می شود. در صورتی که با درد شدید یا لکه بینیهای شدید بین پریودها مواجه شدید، باید فوراً با پزشک تماس بگیرید.
آیا می توان از پریود نامنظم در دوران شیردهی پیشگیری کرد؟
پزشکان توصیه میکنند با رعایت نکات زیر، احتمال بروز پریود نا منظم کاهش می یابد، مگر اینکه به یکی از بیماریهای فوقالذکر مبتلا باشید:
– تغذیه انحصاری کودک از شیر مادر: بدون استفاده از شیر خشک یا مکملهای دیگر.
– شیردهی در طول شب: به درخواست کودک.
– ادامه شیردهی به طور منظم بعد از ۶ ماهگی: حتی با وجود افزودن غذاهای جامد به رژیم غذایی کودک.
بازگشت حتی یک دوره نامنظم از پریود در دوران شیردهی میتواند به معنای امکان بارداری مجدد باشد. با رعایت این نکات و حفظ سطح بالای پرولاکتین در بدن، میتوانید از این روش بهعنوان یک روش طبیعی برای پیشگیری از بارداری استفاده کنید، چرا که احتمال بارداری در این حالت کمتر از ۲ درصد است.
روشهای درمان پریود نامنظم در دوران شیردهی
در دوران شیردهی، ممکن است با تغییرات غیرمنتظرهای در دورههای قاعدگی خود مواجه شوید. برای مثال، ممکن است متوجه شوید که کودک شما در زمان پریود کمتر شیر میخورد. این موضوع بهاحتمال زیاد به تغییرات طعم شیر در دوران قاعدگی مربوط می شود، چرا که در این زمان تولید هورمون پرولاکتین ممکن است کاهش یابد.
بنابراین، اگر دچار پریودهای نامنظم در دوران شیردهی هستید، توصیه میشود تحت نظر پزشک به دنبال روشهای درمانی مناسب باشید. اگرچه این وضعیت معمولاً طبیعی است، اما حتی زنان غیرشیرده نیز ممکن است پس از زایمان با قاعدگیهای نامنظم مواجه شوند، زیرا بدن به زما ن نیاز دارد تا از تغییرات ناشی از بارداری و زایمان بهبود یابد.
در موارد خاص، پزشک ممکن است داروهای هورمونی یا حتی قطع شیردهی را توصیه کند. همچنین، در برخی موارد، مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یا آندومتریوز، ممکن است نیاز به جراحی فوری باشد که می تواند بر قدرت شیردهی تأثیر بگذارد.
درمان پریود نامنظم با داروهای گیاهی
داروهای گیاهی ممکن است در رفع پریود نامنظم مؤثر باشند، اما باید مراقب تداخلهای احتمالی آنها با داروهای شیمیایی یا ورود آنها به شیر نوزاد باشید. پیش از مصرف هر یک از این گیاهان، بهتر است با پزشک مشورت کنید:
– رازیانه
– اسطوخودوس
– دانههای گشنیز
– بابونه
درمان پریود نامنظم با طب سنتی
طب سنتی بر این باور است که حفظ گرمی در طبع غذایی و رحم میتواند به کنترل پریود نامنظم کمک کند. مصرف مواد غذایی مانند موز، عسل، خرما، انبه و مغزیجات میتواند مؤثر باشد. همچنین، مویز و کشمش باید جزو رژیم غذایی روزانه باشند. در برخی موارد، مصرف کندر یا موم عسل نیز تأثیرگذار بوده است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
با توجه به اینکه پریود نامنظم در دوران شیردهی میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد و معمولاً وضعیت طبیعی است، توجه به علائم هشداردهنده اهمیت زیادی دارد. پزشک یا ماما باید درباره علائم و مشکلات احتمالی توصیههای لازم را ارائه دهند. الگوهای طبیعی خونریزی قاعدگی بسته به روش زایمان، سابقه پزشکی و سایر عوامل فردی متفاوت است. در صورتی که با یکی از علائم زیر مواجه شدید، فوراً با پزشک متخصص زنان مشورت کنید:
– پریود شدن تنها چند ماه یکبار
– خونریزی بسیار شدید که موجب شود در هر ۲ ساعت بیش از یک پد خیس شود.
– خونریزی همراه با تب
– گرفتگی شدید عضلات شکم در هر دوره قاعدگی
– خروج لختههای بزرگ تر از یک توپ گلف در پریود
دیدگاهتان را بنویسید