سرطان تخمدان چیست + علائم و راههای درمان
سرطان تخمدان در مراحل ابتدایی معمولاً بدون نشانههای آشکاری ظاهر میشود و بسیاری از افراد از وجود آن بیآگاهند. اما در مراحل پیشرفتهتر، ممکن است علائمی مانند درد و ناراحتی در ناحیه شکم و لگن، تورم شکم، تغییرات در الگوی قاعدگی، تغییرات در عادات ادراری، افزایش وزن غیر قابل توجیه و خستگی شدید ظاهر شوند. تشخیص تومور تخمدان معمولاً با استفاده از تصویربرداری تشخیصی مانند سونوگرافی و CT انجام میشود و درمان معمولاً شامل جراحی برای برداشتن تومور، شیمی درمانی و در برخی موارد ترکیبی از این دو روش میشود.
در این مقاله میخوایم
Toggleسرطان تخمدان چیست؟
سرطان تخمدان یک نوع سرطان زنانه است که در تخمدانها (دو غده کوچک در نزدیکی رحم) شکل میگیرد. این غدهها وظیفه تولید تخمکها (بویژه در دوران تولد تا قبل از یائسگی) و هورمونهای زنانه مانند استروژن و پروژسترون را بر عهده دارند. سرطان تخمدان شروع به رشد غیر طبیعی در سلولهای تخمدانها میکند. این تومورها به صورت خودرشد و بینظم رشد میکنند و به تدریج اندازه آنها افزایش مییابند.
سرطان تخمدان یکی از سرطانهایی است که در مراحل اولیه معمولاً نشانههای خاص و واضحی ندارد، و به عنوان یک “قاتل خاموش” شناخته میشود. این بیماری به تدریج تشخیص داده میشود وقتی که به مراحل پیشرفته برسد موجب افزایش درد در قسمتهایی از شکم و لگن میشود. به همین دلیل، تشخیص زودرس سرطان تخمدان مهم است تا درمان بهتری انجام شود.
پیشنهاد میکنم این مطلب رو بخونی: هرآنچه که لازم است راجب سرطان رحم بدانید!
انواع سرطان تخمدان
تومور اپیتلیال
این نوع تومورها از سلولهای پوششی سطح خارجی تخمدان نشأت میگیرند و حدود 90 درصد از تومورهای تخمدان را تشکیل میدهند. تخمدانها دارای سطح پوششی زیادی هستند، بنابراین این نوع تومورها نیز متنوع هستند و میتوانند به شکلها و خصوصیات مختلفی خود را نشان دهند. برخی از نمونههای این تومورها عبارتند از سرطان سروکیتی، سرطان اندومتریوئید و سرطان موکوئید.
تومور سلولزایا
این تومورها از سلولهایی که تخمک تولید میکنند ناشی میشوند. بیشتر این تومورها خوشخیم هستند، به این معنا که اغلب به شکلهای غیرخطرناک و کمآفتی به وجود میآیند.
تومورهای استرومایی
این تومورها از سلولهای استرومایی تخمدان نشأت میگیرند. استروما بخشی از بافت ساختاری تخمدان را تشکیل میدهد و سلولهای آن هورمونهای زنانه مانند استروژن و پروژسترون تولید میکنند. تومور استرومایی نسبت به تومورهای اپیتلیال کمتر شایع هستند.
تشخیص و درمان تومور تخمدان بستگی به نوع و بزرگی توده دارد. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب، تحت نظر پزشک متخصص قرار گیرید تا درمانی مناسب برای شما تعیین شود.
علائم سرطان تخمدان
علائم سرطان تخمدان معمولاً در مراحل اولیه بیماری آشکار نمیشوند و زمانی که به مراحل پیشرفته تر و گسترش خارج از تخمدان میرسد، مشخص میشوند. این علائم میتوانند شامل موارد زیر باشند:
1. درد در ناحیه شکم و لگن: درد شکم و لگن میتواند یکی از علائم اصلی سرطان تخمدان باشد. این درد معمولاً به صورت مزمن و مزمن در ناحیه پایین شکم و لگن احساس میشود.
2. تورم شکم: یکی دیگر از علائم معمول سرطان تخمدان، تورم یا افزایش حجم شکم است. این تورم ممکن است به دلیل تجمع مایع در شکم یا گسترش تومور در لگن رخ دهد.
3. یبوست: تخمدانها در نزدیکی رودهها قرار دارند و گسترش تومور میتواند به رودهها فشار وارد کند، که منجر به یبوست میشود.
4. تغییرات در عادات تولید ادرار و یائسگی: برخی از زنان ممکن است ادرار را با فاصلههای کوتاهتر ترشح همراه با درد داشته باشند.
5. خونریزی نامعمول: خونریزی واژینال نامعمول، به خصوص در زنانی که قبلاً یائسه شدهاند، میتواند نشانهای از وجود سرطان تخمدان باشد.
6. اختلالات قاعدگی: تغییرات نامعمول در دوره قاعدگی مانند تاخیر یا تغییر میتواند به علائم سرطان تخمدان اشاره کند.
به هر حال، این علائم نمیتوانند به تنهایی تشخیص دقیق سرطان تخمدان را ایجاد کنند. در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است تا یک متخصص پزشک مراجعه کرده و ارزیابی دقیق تری انجام دهید. زیرا تشخیص زودهنگام میتواند در درمان موفقیت آمیزتر این نوع سرطان تاثیرگذار باشد.
پیشنهاد میکنم این مطلب رو بخونی: دلایل سیاهی زیر چشم در دوران بارداری و دلایل آن
عوامل موثر در افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان
1. چاقی: اضافه وزن و چاقی به مرور زمان میتواند به افزایش خطر ابتلا به تومور تخمدان منجر شود.
2. سابقه خانوادگی: اگر خانمی در خانوادهتان با سابقه ابتلا به سرطان تخمدان وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به این بیماری بالاتر میرود.
3. اندومتریوز: اندومتریوز یک بیماری زنانه است که در آن بافتهای مشابه بافت رحم در سایر مناطق شکم و لگن رشد میکنند. احتمال مبتلا شدن به این بیماری در افرادی که به اندومتریوز دچارند، بیشتر است.
4. افزایش سن: خطر ابتلا به سرطان تخمدان با افزایش سن، به خصوص بین 50 تا 60 سالگی افزایش مییابد.
5. شروع زودهنگام پریود و یائسگی قبل از 40 سالگی: شروع زودهنگام دوره پریود و یائسگی در سنین پایینتر میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان شود.
رابطه تنبلی تخمدان و سرطان تخمدان
خانمهایی که مبتلا به تنبلی تخمدان هستند، به مرور زمان ممکن است به سرطان تخمدان نیز دچار شوند. این خطر به دلیل عوامل مرتبط با تنبلی تخمدان و تغییرات هورمونی در بدن خانمهاست. افزایش مدت زمان تماس با استروژن و کاهش سطح هورمون پروژسترون منجر به ضخیم تر شدن تخمدان شده و خطر سرطان تخمدان را افزایش میدهد.
درمان سرطان تخمدان
درمان تومور تخمدان به روشهای متعددی انجام میشود. جراحی به عنوان یکی از مهمترین روشها در درمان سرطان تخمدان مورد استفاده قرار میگیرد؛ اهداف اصلی آن برداشتن تومور میباشند. انجام جراحی به موقع و با دقت از اهمیت بسیاری برخوردار است تا بهترین نتایج ممکن برای بیمار به دست آید.
روش دیگری که برای درمان تومور تخمدان استفاده میشود، شیمی درمانی است. در این روش، داروها به صورت سیستمیک به تمام مناطق بدن میرسند. شیمی درمانی معمولاً از ترکیب چندین نوع دارو استفاده میکند تا بهترین اثر را در درمان سرطان تخمدان داشته باشد.
به طور کلی، درمان تومور تخمدان بسته به مرحله بیماری، نوع تومور و وضعیت فرد ممکن است متغیر است. نوع درمان تومور تخمدان توسط تیم پزشکی تعیین میشود. همچنین ، گاهی ممکن است درمانهای ترکیبی مانند جراحی، شیمی درمانی و در برخی موارد تراپی هدفمند به کار گرفته شود.
نتیجه گیری
سرطان تخمدان یک بیماری زنانه است که معمولاً در مراحل ابتدایی بدون نشانههای آشکار ظاهر میشود و تشخیص دادن آن در این مراحل بسیار دشوار است. علائم این بیماری معمولاً در مراحل پیشرفتهتر ظاهر میشوند و میتوانند شامل درد شکم و لگن، تورم شکم، یبوست، تغییرات در عادات ادراری، افزایش وزن غیر قابل توجیه و تغییرات در الگوی قاعدگی باشند.
عوامل موثر در افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان شامل چاقی، سابقه خانوادگی، اندومتریوز، افزایش سن، شروع زودهنگام پریود و یائسگی قبل از 40 سالگی میباشد. درمان سرطان تخمدان شامل جراحی برای برداشتن تومور، شیمی درمانی و در برخی موارد ترکیبی از این دو روش است. انتخاب روش درمانی به نوع و مرحله بیماری، اندازه توده و وضعیت فرد بستگی دارد. در صورت تجربه هر یک از علائمی که ممکن است به سرطان تخمدان اشاره داشته باشند، بهترین کار این است که به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
سئوالات متداول
1. علائم سرطان تخمدان چه میباشند؟
علائم سرطان تخمدان در مراحل اولیه ممکن است ناشناخته باشد. علائم شایع شامل درد یا فشار در ناحیه پایین شکم، تورم شکم، سیکلهای قاعدگی نامنظم، افت وزن بدون عل و تغییرات در روده میشوند.
2. عوامل خطر بروز سرطان تخمدان چیست؟
عوامل خطر شامل ژنتیک خانوادگی، قاعدگی نامنظم یا بلوغ زودرس، عدم باروری یا بارداری زودرس، استفاده از درمانهای هورمونی و سن بالا میباشد.
3. سرطان تخمدان چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص سرطان تخمدان از سونوگرافی، تصویربرداری از تخمدان، تست خونی به عنوان آنتیژن تخمدان (CA-125) و بیوپسی بافت تخمدان استفاده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید