انواع خونریزی در بارداری:دلیل خونریزی در بارداری چیست؟
در این مقاله میخوایم
Toggleخونریزی در دوره بارداری
لکه بینی و خونریزی در زمان بارداری، اتفاقی رایج است که برای بسیاری از زنان اتفاق میافتد. این پدیده میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد و مدت و شدت آن به شرایط فردی بستگی دارد، ممکن است به مدت یک روز یا چند روز ادامه داشته باشد.
زنان باردار که با لکه بینی یا خونریزی روبرو میشوند، معمولاً نگرانی و هراسی برای سلامتی خود و جنین خود دارند. آنها اغلب میپرسند که آیا لکه بینی در بارداری طبیعی است؟ چقدر خونریزی در بارداری طول میکشد؟ و خونریزی در بارداری نشانهی چه چیزی است؟
شناخت دقیق از مدت طبیعی بودن لکه بینی و خونریزی بسیار حیاتی است، زیرا در صورتی که شدت خونریزی زیاد باشد یا طول آن طولانی شود، اقداماتی برای حفاظت از سلامت مادر و جنین میتواند ضروری باشد.
تفاوت بین لکه بینی و خونریزی در دوران بارداری به چه شکل است؟
تفاوت اصلی بین این دو در رنگ و شدت خونریزی است. لکه بینی به معنای خونریزی ضعیفی از واژن است، که معمولاً به صورت لکههایی قهوهای یا صورتی دیده میشود. اما وقتی خونریزی به رنگ قرمز روشن باشد، معمولاً شدیدتر است و دلیل آن ممکن است با لکه بینی در بارداری متفاوت باشد.
کدام نوع خونریزی در دوره بارداری خطرناک است؟
ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که آیا خونریزی در ماه اول بارداری خطرناک است؟ لکه بینی در این ماه چگونه است؟ خونریزی در این دوره، علاوه بر اینکه اتفاق معمولی است، نگرانی زیادی را برای زنان باردار به همراه دارد. خونریزی در مراحل اولیه بارداری معمولاً بدون درد، خفیف و به شکل لکه بینی اتفاق میافتد. این نوع خونریزی به طور کلی خطرناک نیست و معمولاً ناشی از تغییرات طبیعی بارداری است. اما اگر در مراحل آخر بارداری، به خصوص در ماه نهم، خونریزی اتفاق بیفتد، ممکن است خطرات جدی را به همراه داشته باشد.
خونریزی در دوره بارداری نمایانگر چه چیزی است؟
خونریزی در دوران بارداری ممکن است دلایل گوناگونی داشته باشد، برخی از آنها جدیتر و برخی دیگر نهایتاً بیاهمیت باشند و به سرعت برطرف میشوند. برای شناخت بهتر علت خونریزی در دوران بارداری، به تفکیک بر اساس ماههای بارداری میپردازیم.
علت لکه بینی در سه ماههی اول بارداری
در سه ماههی اول بارداری، حدود یک سوم زنان با لکه بینی مواجه میشوند. لکه بینی معمولاً باعث سقط جنین نمیشود و به سلامتی مادر و جنین خطری وارد نمیکند، معمولاً پس از چند روز خود به خود بهبود مییابد. علل لکه بینی در این دوره شامل موارد زیر میشود:
- لانهگزینی جنین: این پدیده زمانی رخ میدهد که جنین پس از تخمکگذاری به دیواره رحم متصل میشود. این اتفاق معمولاً در ۶ تا ۱۲ روز پس از تخمکگذاری رخ میدهد و همراه با لکه بینی، حساسیت در سینه و کمی گرفتگی عضلات است.
- حاملگی خارج از رحم: در این موارد، تخمک در محلی خارج از رحم بارور میشود و نمیتواند به رحم لانهگزینی کند. این مشکل معمولاً در لولههای فالوپ رخ میدهد و با خونریزی لکه بینی و درد در پایین شکم همراه است.
به طور کلی، شناخت دقیق از نوع و زمان خونریزی در دوران بارداری، میتواند به زنان کمک کند تا در مواجهه با این پدیده، اقدامات مناسبی را برای حفظ سلامت خود و جنین خود انجام دهند.
جنسیت در دوران بارداری
مویرگهای خونی ابتدای دهانهی رحم را مسدود میکنند و در زمان بارداری، خون بیشتری در این منطقه جریان دارد. انجام رابطهی جنسی میتواند با فشار به این ناحیه، دهانهی رحم را تحریک کرده و لکه بینی را ایجاد کند. این لکه بینی معمولاً شدید نیست و پس از چند ساعت به طور خودکار از بین میرود.
معاینات فیزیکی
معاینات لگنی در هفتههای ششم تا دوازدهم بارداری انجام میشود که ممکن است تا ۲۴ ساعت به لکه بینی منجر شود، اما خطری برای سلامت مادر و جنین ایجاد نمیکند.
عفونت
وجود عوامل عفونی در واژن و رحم میتواند منجر به خونریزی شود، همچنین بیماریهای مقاربتی مانند کلامیدیا نیز میتواند عامل خونریزی باشد.
خونریزی سابکوریونیک
در بارداری، خون در لایههای کوریون (غشای خارجی جنین) و اطراف آن جمع میشود که ممکن است خونریزی را ایجاد کند و در برخی موارد به عوارض منجر شود.
سقط جنین
احتمال سقط جنین در دوران اولیه بارداری بیشتر است و معمولاً با گرفتگی یا درد شکمی همراه است. در صورت خونریزی، مراجعه به پزشک جهت اقدامات لازم ضروری است.
پولیپهای سرویکس
بعضی از زنان ممکن است قبل از بارداری دارای پولیپ در دهانه رحم باشند که با انجام رابطهی جنسی خونریزی را تجربه کنند، اما این خونریزی مربوط به وضعیت بارداری نیست و خطری ندارد.
علت خونریزی در دوران دوم و سوم بارداری
احتمال خونریزی در دوران دوم و سوم بارداری کمتر است، اما اگر در ماههای بعدی خونریزی رخ دهد، ممکن است به عوارض بیشتری منجر شود. این خونریزی ممکن است به دلیل مسائلی مانند جفت سر راهی باشد که جنین به دهانه رحم نمیتواند رسیده و خونریزی را ایجاد میکند.
اگر خونریزی در دوران بارداری ادامه داشته و قطع نشود، بهتر است به زودی به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود و مشکل برطرف شود.
جدا شدن زودرس جفت
جدا شدن جفت در زمانی که باید در طول زایمان اتفاق بیفتد، اگر پیش از زایمان اتفاق بیفتد، به این پدیده دکولمان یا جدا شدن زودرس جفت گفته میشود، که یکی از شایعترین عوامل خونریزی در دوران دوم و سوم بارداری است و ممکن است به مرگ مادر و جنین منجر شود. علائم دیگر جدا شدن زودرس جفت شامل موارد زیر هستند:
– افزایش ضربان قلب جنین
– افزایش شدت و انقباضهای رحمی
– درد شکم
– زایمان زودرس
زایمان قبل از هفته ۳۷ بدون پاره شدن کیسهی آب را زایمان زودرس میگویند. این اتفاق معمولاً با خونریزی شدید همراه است که در بیشتر موارد علامت اصلی زایمان زودرس است. علائم زیر نیز از وقوع زایمان زودرس خبر میدهند:
– بیش از ۵ انقباض رحمی در ساعت
– فشار شدید در لگن
– تورم صورت و دستها
– ترشح روشن،آبکی و خون روشن در واژن
– درد همراه با ادرار
– درد پشت و معدهی طولانی
– استفراغ
– فشار شدید لگن
علتهای زایمان زودرس شامل موارد زیر میشوند:
– حاملگیهای چندقلویی
– فاصلهی کوتاه بین حاملگیها
– ضعف سرویکس یا کوتاه بودن گردن رحم
– عفونت رحمی
– سبک زندگی ناسالم از جمله سیگار کشیدن یا اعتیاد به مواد مخدر
– کمبود وزن یا اضافه وزن بیش از حد
– عروق سرراهی
عروق خون رساننده به جنین در داخل لایهی پوشنده رحم قرار دارند و در بعضی موارد ممکن است پاره شده و خونرسانی به جنین را کاهش دهند، که علائم آن شامل ضربان غیرطبیعی قلب جنین و خونریزی شدید میشود.
آیا لکه بینی در بارداری به جنسیت جنین ربط دارد؟
بسیاری معتقدند که لکه بینی در بارداری نشانه پسر بودن جنین است، اما واقعیت این است که این عارضه هیچ ارتباطی با جنسیت جنین ندارد و خانمهای باردار به علت دلایل مختلف دیگری ممکن است با این مشکل روبرو شوند.
هنگام مواجهه با خونریزی در بارداری چه اقداماتی انجام دهیم؟
خونریزی در بارداری نه تنها برای مادر باردار بلکه برای خانواده نیز دلهرهآور است، بنابراین سعی میشود شرایطی فراهم شود تا این خونریزی کاهش یابد. این شرایط شامل مراقبتهای خاص و تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی خانمهای باردار میشود.
– آرامش خود را حفظ کنید و استرس نداشته باشید.
– استراحت کافی کنید و فعالیتهای سنگین انجام ندهید.
– از تامپون استفاده نکنید و از پد استفاده کنید.
– اجتناب از رابطهی جنسی در مواقع خونریزی.
– مصرف داروهایی که پزشک تجویز کرده است، بهعنوان مثال پاراستامول.
چه غذاهایی خونریزی در بارداری را کاهش میدهد؟
اولین نکته که باید به آن توجه کنیم این است که هیچ غذایی نمیتواند خونریزی را به طور کامل کاهش دهد، اما با مصرف غذاهایی که حاوی مواد مغذی مانند ویتامینها و مواد معدنی هستند، میتوان به بدن کمک کرد تا سلامتی خود را بازیابد. میتوان به ویتامینها و مواد مغذی زیر اشاره کرد که باید به رژیم غذایی خود در این شرایط اضافه شوند:
– خوراکیهای حاوی آهن مانند گوشت قرمز، سبزیهای برگ تیره، آلو خشک، تخم شربتی، جعفری
– افزایش مصرف ویتامین C برای بهبود جذب آهن. منابع غنی از ویتامین C شامل پرتقال، لیموترش و سایر مرکبات هستند.
– میوههایی مانند سیب، گلابی، انار و ملس
– مویز به عنوان یک منبع خوب از مواد غذایی برای تقویت مادر بارداری که با خونریزی روبرو است.
چه غذاهایی برای خونریزی در بارداری ضرر دارد؟
استفاده از برخی مواد غذایی ممکن است خونریزی در بارداری را تشدید کند، بنابراین توصیه میشود خانمهای باردار از این خوراکیها اجتناب کنند.
– بادام تلخ
– بهارنارنج
– سیر
– زعفران
– زرشک
– گیاهان دارویی مثل آویشن، شیرینبیان، شبدر، نعناع فلفلی، ختمی، زنیان و پونه
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بررسی علت خونریزی در بارداری و اقدامات درمانی مربوط به پزشک است. پزشک با معاینه دقیق دهانه رحم، ارزیابی باز بودن آن و بررسی ضربان قلب جنین اقدام به تشخیص و درمان میکند. در صورت لزوم، پزشک میتواند مراقبتهایی مانند بستری و استراحت مطلق را توصیه کند و حتی ممکن است منع رابطهی جنسی در مراحل اولیه بارداری یا انتهای بارداری را توصیه نماید.
برای حفظ بارداری ایمن و پیشگیری از عوارض خونریزی در بارداری، اگر به علائم زیر برخوردید، به پزشک خود مراجعه کنید:
– ترشحات لانه گزینی که در روزهای اول بارداری شدید و بیش از سه روز طول بکشد.
– دو هفته بعد از رابطه جنسی هنوز هم خونریزی وجود داشته باشد.
– خونریزی یا لکه بینی همراه با بوی نامطبوع یا خارش باشد.
– در صورتی که همراه با خونریزی درد در ناحیه شکم یا دیدن لخته خون در بارداری اتفاق بیفتد، ممکن است به سقط جنین منجر شود.
– حالت تب و لرز، ترشح با خونریزی نشانههای احتمالی عفونت هستند.
– تغییرات در تهوع و حساسیت سینه نیز ممکن است نشانگر کاهش علائم بارداری و خطرات جدی باشند.
دیدگاهتان را بنویسید