10 روش مؤثر برای تسکین سوزش سر دل در دوران بارداری
بارداری دورهای شگفتانگیز و پر از انتظار برای مادران است، اما با تمام شیرینیها، این دوران بدون چالش هم نیست. یکی از مشکلات رایج در این دوران، سوزش سر دل است که میتواند تجربه ناخوشایندی را به همراه داشته باشد.
با افزایش هورمون پروژسترون در بارداری، عضلات بدن از جمله عضله بین مری و معده (که وظیفه جلوگیری از بازگشت اسید معده به مری را دارد) شل می شوند. این مسئله باعث میشود که در شرایطی مانند صرف غذا یا دراز کشیدن، اسید معده به راحتی به مری بازگردد و سوزش سر دل ایجاد شود. علاوه بر این، رشد رحم نیز فشار بیشتری بر معده وارد کرده و احتمال برگشت اسید را افزایش می دهد. این وضعیت برای بسیاری از مادران آزاردهنده است، اما جای نگرانی نیست؛ چرا که راههای ساده و مؤثری وجود دارد که میتوانند به شما کمک کنند تا از این مشکل رهایی یابید:
-
در این مقاله میخوایم
Toggleوعدههای غذایی کوچک تر میل کنید
اگرچه ممکن است به وعدههای غذایی کوچک تر و مکرر عادت کرده باشید، اما اگر اشتهای شما مانند گذشته است، از پرخوری بپرهیزید. حتی در دوران غیربارداری نیز پر بودن بیش از حد معده میتواند موجب ریفلاکس شود. بنابراین، به جای سه وعده غذایی بزرگ، سعی کنید پنج یا شش وعده کوچک تر را امتحان کنید.
-
آهسته غذا بخورید
زمان بیشتری را به غذا خوردن اختصاص دهید و در آرامش غذا میل کنید. این کار علاوه بر جلوگیری از پرخوری، نقش مهمی در پیشگیری از سوزش سر دل دارد.
3. مایعات را به آرامی بنوشید
به جای نوشیدن یک لیوان بزرگ شیر یا آب همراه با غذا، مایعات خود را در طول روز و بین وعدههای غذایی مصرف کنید.
-
پس از غذا نشسته یا ایستاده بمانید .
بلافاصله پس از غذا دراز نکشید و از فعالیتهایی که نیاز به خم شدن دارند، پرهیز کنید. بهتر است کمی پیاده روی کنید، کارهای خانه را انجام دهید یا بنشینید و مطالعه کنید.
-
قبل از خواب از غذا خوردن خودداری کنید .
خوردن یک وعده غذایی و سپس خوابیدن، ممکن است به نظر خوب برسد اما باعث افزایش احتمال سوزش سر دل میشود. حداقل 3 ساعت بین آخرین وعده غذایی و زمان خواب فاصله بگذارید.
-
سر و قسمت بالای بدن را هنگام خواب بالاتر نگه دارید .
با استفاده از بالش، سر و قسمت بالای قفسه سینه را بالاتر از سطح بدن قرار دهید تا از بازگشت اسید معده به مری جلوگیری کنید.
-
شناسایی محرکهای ریفلاکس
برای زنان بارداری که از سوزش سر دل رنج می برند، توصیه میشود از مصرف غذاهای چرب، سرخ شده، تند و پرادویه، همچنین نوشیدنیهای کافئین دار و مرکبات خودداری کنند. این مواد میتوانند تحریککنندههای اصلی ریفلاکس باشند، اما باید در نظر داشت که هر فرد ممکن است به غذاهای متفاوتی واکنش نشان دهد. آنچه برای یک زن باردار مشکل ساز است، ممکن است برای دیگری بیاثر باشد. بنابراین، با شناسایی مواد غذایی که برای شما محرک هستند، آنها را از رژیم غذایی تان حذف کنید.
-
پوشیدن لباسهای راحت
لباسهای تنگ میتوانند فشار اضافی بر معده وارد کرده و ریفلاکس را تشدید کنند. اگر میخواهید از بازگشت اسید معده جلوگیری کنید، از لباسهای راحت و مناسب بارداری استفاده کنید که به معده شما فشار نمیآورند.
-
زنجبیل را امتحان کنید.
زنجبیل یک درمان طبیعی محبوب برای کاهش ناراحتیهای معده در دوران بارداری است. برخی از زنان مصرف زنجبیل یا محصولات حاوی آن، مانند آب نبات زنجبیلی را مفید میدانند. اگرچه شواهد علمی قطعی برای اثربخشی زنجبیل در کاهش علائم بارداری وجود ندارد، اما استفاده متعادل از آن در دوران بارداری، بهویژه برای کاهش سوزش سر دل، بی خطر به نظر می رسد.
-
استفاده از آنتیاسیدها
اگر تغییرات در شیوه زندگی و رعایت توصیههای بالا نتوانست سوزش سر دل شما را کاهش دهد، ممکن است نیاز به مصرف آنتیاسیدها داشته باشید. آنتیاسیدهای حاوی کلسیم و منیزیم برای استفاده در دوران بارداری ایمن هستند و حتی کلسیم اضافی موجود در آنها میتواند برای شما و نوزادتان مفید باشد. اما از مصرف آنتیاسیدهای حاوی آلومینیوم خودداری کنید، زیرا می توانند یبوست ایجاد کرده و در دوزهای بالا منجر به مسمومیت شوند. قبل از انتخاب و مصرف آنتیاسید مناسب، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
در نهایت:
اگر آنتیاسیدها نیز اثربخش نبودند، نگران نباشید؛ پزشک شما میتواند داروهای مؤثرتری را تجویز کند که مصرف آنها در دوران بارداری بی خطر است. از جمله این داروها، مسدودکنندههای گیرنده H2 هستند که تولید اسید معده را کاهش میدهند. اگر این داروها هم موثر واقع نشوند، مهارکنندههای پمپ پروتون گزینه دیگری هستند که بهطور قویتری تولید اسید را کنترل میکنند. با این حال، لازم است بدانید که برخی از داروهای این دسته، مانند امپرازول، ممکن است برای جنین خطرناک باشند. بنابراین، حتماً قبل از مصرف هرگونه دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید