درمان زگیل تناسلی در زنان
زگیل تناسلی در زنان یکی از پربحث ترین موضوعاتی است که طی سالیان گذشته همواره بر آن تاکید و دربارهی آن صحبت شده است. زگیل تناسلی یکی از شایعترین بیماریهای جنسی در بین زنان و مردان است که ناشی از ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی میباشد. در این مقاله سعی بر این داریم که علت بروز زگیل تناسلی در زنان و راه های درمان آن را توضیح دهیم.
فهرست مطالب
Toggleعلت بروز زگیل تناسلی در زنان
ویروس HPV باعث به وجود آمدن زائدههای گوشتی و برجسته در بخشهای مختلف دستگاه تناسلی زنان است. این ویروس از طریق رابطهی جنسی محافظت نشده به واژن، مقعد یا اطراف دهان منتقل میشود. اکثر افرادی که گرفتار این ویروس شدهاند، روابط جنسی متعدد بدون اطلاع از شرایط سلامت طرف مقابل داشتهاند.
این بیماری پوستی و عفونی، به وسیله تماس مستقیم با پوست فرد آلوده، مناطق واژن، مقعد، و یا از طریق روابط جنسی و دهانی به افراد دیگر منتقل میشود. انتقال این ویروس به خصوص در زنان بسیار شایع است و بهطور معمول در اولین تماس جنسی بلافاصله اتفاق میافتد.
بیش از 100 گونهی مختلف از این ویروس، پتانسیل بروز بیماری زگیل تناسلی در انسان را دارند. در ادامه به برخی علل دیگر احتمالی موثر در این موضوع اشاره میکنیم:
- برقراری روابط جنسی متعدد بدون اطلاع از شرایط سلامتی آنها
- سابقه داشتن ارتباط جنسی محافظت نشده با شرکای جنسی مختلف
- عفونتهای مقاربتی دیگر
- سیستم ایمنی ضعیف به عنوان مثال به دلیل بیماری ایدزیا ام اس
- انتقال زگیل تناسلی از مادر به جنین در صورت زایمان طبیعی
- لباس زیر آلوده به ویروس
- مراکز اپیلاسیون و یا لیزر غیربهداشتی
انواع زگیل تناسلی در زنان
- زگیل معمولی: این زگیلها اغلب اندازهی نخود هستند. رنگ آن زرد یا خاکستری و سطح آن قاچ قاچ است. محل به وجود آمدن آن نیز در پشت دستها، انگشتها، کنار ناخن و کف پا میباشد.
- زگیل مولوسکوم: این نوع زگیلها نرم بوده و به شکل یک برآمدگی کوچک و سفید رنگ میباشد. وسط آن یک فرورفتگی داشته و در اثر فشار، یک مادهی سفید خمیری شکل از آن خارج میشود.
- کندیلوم: این نوع زگیل که اغلب به شکل تاج خروس و به رنگ گوشت میباشد؛ در اطراف مقعد و آلت تناسلی دیده میشود. بدین ترتیب نحوهی سرایت آن از طریق مقاربت است.
- زگیل پیران: این زگیل پهن و به رنگ قهوهای تا سیاه است و اغلب از سن 50 سالگی به بعد در پشت، صورت و بازو دیده میشود.
علائم زگیل تناسلی در زنان
زگیلهای تناسلی اغلب به رنگ صورتی و یا همرنگ پوست هستند. گاهی به صورت صاف و خوابیده، گاهی هم زبر و برجسته دیده میشوند. این زگیلها در زنان اغلب در لبههای واژن و یا اطراف دهانهی آن دیده میشوند. همچنین بروز آنها گاهی در اطراف یا داخل مقعد نیز محتمل است. معمولا بروز زگیل تناسلی در زنان با علائم دیگری همراه نیست؛ هر چند گاهی احساس سوزش، خارش و یا درد در اطراف آنها بروز میکند.
درمان زگیل تناسلی در زنان
در درمان زگیل تناسلی روشهای مختلفی وجود دارد که از جملهی آن میتوان به تجویز دارو، استفاده از روشهای جراحی و روشهای درمان خانگی یا سنتی اشاره کرد که در این بخش به تفصیل مورد بررسی قرار میگیرند.
البته باید در نظر داشت که پس از رفع زگیلها، امکان برگشت و عود آنها پس از اتخاذ روش درمانی وجود دارد چرا که از بین رفتن زگیلها لزوما به معنای از بین رفتن عامل ایجاد آن یعنی ویروس HPV نمیباشد. این ویروس قادر است تا 2 سال در بدن باقی بماند و هر چند وقت یکبار باعث ایجاد زگیل تناسلی شود.
بهترین نوع درمان برای زگیل تناسلی در زنان بسته به شرایط جسمی فرد (به عنوان مثال بارداری و میزان تقویت سیستم ایمنی)، تعداد، اندازه و محل قرار گیری آنها بستگی دارد. در نظر داشته باشید اگر زگیلهای تناسلی بزرگ باشند، در صورت بارداری میتوانند موجب انسداد مجرای واژن شوند. در چنین شرایطی طی کردن مسیر درمانی جهت حذف زگیل، مبرم و ضروری است.
انواع روشهای درمان زگیل تناسلی در زنان
درمان زگیل تناسلی زنان با تجویز دارو
یکی از روشهای درمان HPV زنان از طریق داروهایی نظیر پماد، ژل یا قرص میباشد که اغلب امکان مصرف موضعی یا خوراکی دارند. در جدول زیر به برخی از این داروها و روشهای استفاده از آن اشاره میکنیم.
آلدارا (imiquimod) | طول مدت درمان با این پماد، 16 هفته است. یک لایه نازک بر روی محل مورد نظر یک روز درمیان استفاده میشود. |
پدوفیلین و پودوفیلوکس (کاندیلوکس) | مدت زمان مناسب جهت استفاده از این محلول، یک تا سه ماه است. در این مدت میتوان از آن بر روی ضایعات مالیده و استفاده شود. |
تری کلرو استیک اسید (TCA) | تریکلرواستیک یا بیکلرواستیک دو مادهی اسیدی هستند که برای زگیل تناسلی در زنان استفاده میشوند. در واقع این دو اسید برای درمان زگیلهایی که در ناحیهی خارجی اندام تناسلی است، کاربرد دارد. |
نکتهی قابل ذکر دیگر در روش درمان دارویی زگیل تناسلی، اقدام به تزریق واکسن گارداسیل هر چند پس از تایید ابتلا به آن است. این در حالی است که اغلب از این روش جهت پیشگیری از بروز این بیماری یاد میشود.
پیشنهاد میکنم برای اطلاعات بیشتر دوره درمان زگیل تناسلی را تماشا کنید.
درمان زگیل تناسلی زنان با عمل جراحی
در صورتی که زگیلهای ایجاد شده با گذشت زمان و مصرف داروهای موضعی بهبود نیابد، برای رفع آنها نیاز به عمل جراحی میباشد. پزشک متخصص میتواند زگیلها را از طریق روشهای زیر برطرف کند.
لیزر زگیل تناسلی | یکی از روشهایی است که برای رفع زگیل در ناحیهی وسیع و اندازهی بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. |
کرایو یا فریز زگیل تناسلی | در این روش از نیتروژن مایع برای رفع زگیلها خصوصا زگیلهای بخش داخلی دستگاه تناسلی استفاده میشود. |
کوتر الکتریکی | در این روش به وسیلهی یک پروب الکتریکی با ولتاژ پایین، زگیلهای تناسلی سوزانده میشود. |
برداشتن یا بریدن زگیل | در این شیوهی درمانی پزشک به کمک تجهیزاتی مانند قیچی، تیغ جراحی، ابزار کوتر کردن و مواد بیحسی موضعی، تمام زگیل از سطح پوست برداشته میشود. |
تزریق داروی اینترفرون | از این دارو جهت از بین بردن عوامل عفونی استفاده شده و میتوان زگیلهای تناسلی ناحیهی داخلی را از بین برد. |
درمان زگیل تناسلی زنان در خانه
سرعت درمان زگیل تناسلی در خانه بسته به نوع زگیل و تعداد آنها، متفاوت است. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که در موارد بسیاری درمان خانگی این بیماری نمیتواند جایگزین مناسبی به جای درمانهای تخصصی و پزشکی باشند. با این حال دیده شده که برخی افراد درمان خانگی زگیلهای تناسلی و روشهای سنتی را مدنظر قرار میدهند. سرکهی سیب، سیر، آلوئه ورا، روغن درخت چای و زردچوبه برخی از موادی هستند که میتوان از آنها در درمان زگیل تناسلی در منزل استفاده کرد.
جمع بندی
نکتهی مهم و اساسی جهت درمان زگیل تناسلی در زنان، اقدام به موقع جهت درمان پس از تایید ابتلا به آن است. زنان در این خصوص میتوانند ضمن رعایت بهداشت فردی و جنسی، بسته به نوع عامل ایجاد کننده، علائم بیماری و داخلی یا خارجی بودن محل ظهور زگیل، نسبت به انتخاب روش درمان با مراجعه و مشورت با پزشک متخصص زنان و یا متخصص عفونی اقدام کنند.
دیدگاهتان را بنویسید