خطرات بارداری برای زنان مبتلا به گشادی دریچه قلب+باید ها و نبایدها
در این مقاله میخوایم
Toggleآیا گشادی دریچه قلب در بارداری به جنین آسیب میرساند؟
اکثر مشکلات دریچه قلب، مانند گشادی یا افتادگی، مادرزادی هستند. طبیعی است که یک زن باردار با این مشکل، استرس زیادی را تجربه کند، زیرا گشادی دریچه قلب میتواند باعث کاهش خونرسانی به جنین از طریق جفت شود و مشکلاتی را بههمراه داشته باشد.با همراه باشید تا بیشتر در مورد بارداری برای زنان مبتلا به گشادی دریچه قلب گفتگو کنیم…
به همین دلیل، پزشکان توصیه میکنند که اگر زنی از مشکل قلبی خود آگاه است، پیش از بارداری با متخصص قلب و عروق و همچنین پزشک زنان و زایمان مشورت کند. در برخی موارد، به دلیل شدت مشکل، اجازه بارداری داده نمیشود زیرا خطر مرگ جنین یا مادر وجود دارد.
عملکرد دریچههای قلب
قلب انسان دارای چهار دریچه است که جریان خون را در مسیر صحیح حفظ میکنند. این دریچهها عبارتند از:
– دریچه میترال
– دریچه سهگانه
– دریچه ریوی
– دریچه آئورت
هر دریچه دارای زبانههایی است که در هر ضربان قلب یکبار باز و بسته میشوند. گاهی اوقات دریچهها به دلیل گشادی یا افتادگی بهدرستی عمل نمیکنند که این مسئله میتواند جریان خون و توانایی پمپاژ قلب را مختل کند.
شایعترین دلایل گشادی دریچه قلب در بارداری
براساس آمار، شایعترین مشکلات گشادی دریچه قلب در بارداری مربوط به دریچههای میترال و آئورت است. روند درمان هرکدام در دوران بارداری به شدت آنها بستگی دارد. اغلب برای نشتی خفیف نیازی به درمان نیست، اما ممکن است برای کنترل نشتی شدید یا برگشت مجدد، نیاز به جراحی قلب برای ترمیم یا تعویض دریچه باشد.
در صورت عدم درمان، نارسایی شدید دریچه میترال یا آئورت میتواند منجر به نارسایی قلبی یا مشکلات ریتم قلب (آریتمی) شود. بنابراین، نباید علائم و عوارض گشادی دریچه قلب در بارداری را نادیده گرفت.
علائم گشادی دریچه قلب در دوران بارداری
اگرچه علائم گشادی دریچههای میترال و آئورت قلب تا حدی مشابه هستند، اما تفاوتهایی نیز دارند. در ادامه به صورت جداگانه به هر کدام از این علائم اشاره میکنیم.
علائم گشادی دریچه آئورت قلب در بارداری
نارسایی دریچه آئورت اغلب به تدریج ایجاد میشود و قلب به مرور زمان عوارض آن را جبران میکند. به همین دلیل، ممکن است سالها بدون علائم یا نشانه خاصی باشد و شمااز این مشکل بیاطلاع باشید. با این حال، با پیشرفت نارسایی دریچه آئورت، ممکن است علائم و نشانههای زیر ظاهر شوند:
– خستگی و ضعف، به ویژه هنگام افزایش فعالیت
– تنگی نفس در هنگام ورزش یا دراز کشیدن
– تورم مچ پا
– درد قفسه سینه (آنژین) که اغلب در حین ورزش افزایش مییابد.
– سرگیجه یا غش کردن
– نبض نامنظم (آریتمی)
– احساس تپش قلب سریع و تکاندهنده
علائم گشادی دریچه میترال قلب در بارداری
علائم و نشانههای نارسایی دریچه میترال در بارداری بسته به شدت و سرعت پیشرفت آن، ممکن است شامل موارد زیر باشند:
– صدای غیرطبیعی قلب (سوفل قلب) که با استتوسکوپ شنیده میشود.
– تنگی نفس، به ویژه هنگام فعالیت زیاد یا دراز کشیدن
– خستگی
– تپش قلب (احساس ضربان قلب سریع و متلاطم)
– تورم پا
علائم نارسایی دریچه میترال معمولاً خفیف هستند و این مشکل به آرامی پیشرفت میکند.
علت گشادی دریچه قلب در بارداری
به دلیل نیاز بدن مادر به تأمین خون کافی برای ارگانهای خود و همچنین خونرسانی به جنین جهت تأمین اکسیژن و مواد غذایی و دفع مواد زائد، علائم گشادی دریچه قلب در بارداری زودتر و با وضوح بیشتری بروز میکنند.
نارسایی دریچه میترال
در نارسایی دریچه میترال، دریچه بین دهلیز چپ و بطن چپ به درستی بسته نمیشود و این موضوع باعث نشت خون به سمت دهلیز چپ میشود.
نارسایی دریچه آئورت
در نارسایی دریچه آئورت، دریچه بین بطن چپ و آئورت به درستی بسته نمیشود که این امر منجر به نشت خون به سمت بطن چپ میگردد.
هر دو این شرایط باعث میشوند که بطن چپ مجبور به نگهداشتن حجم بیشتری از خون شود که میتواند منجر به بزرگ شدن و ضخیم شدن این بخش از قلب گردد. در مراحل اولیه، بزرگ شدن بطن چپ ممکن است بدون عوارض باشد، اما با گذشت زمان، این وضعیت میتواند باعث تضعیف قلب شود.
علل گشادی دریچه آئورت یا میترال قلب در بارداری
علل شایع گشادی دریچه آئورت یا میترال قلب در بارداری شامل موارد زیر است:
– بیماریهای مادرزادی دریچه قلب
– اندوکاردیت دریچه آئورت یا میترال
– تب رماتیسمی در حین بارداری یا قبل از آن
– حمله قلبی در گذشته
– کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلب
– آسیب به قفسه سینه یا پارگی در آئورت یا میترال
– شرایط خودایمنی مانند لوپوس
– فیبریلاسیون دهلیزی
– مصرف داروهای خاص یا رادیوتراپی
انواع گشادی دریچه قلب و بارداری
همانطور که ذکر شد، امکان گشاد شدن هر کدام از دریچههای قلب وجود دارد، اما احتمال بروز این مشکل در دریچههای آئورت و میترال طی بارداری بیشتر است. این مشکلات معمولاً پیشزمینهای دارند، بنابراین قبل از تشخیص و درمان کامل آنها تحت نظر متخصص قلب و عروق، نباید اقدام به بارداری کرد تا از بروز عوارض جدی برای مادر و جنین جلوگیری شود.
آیا میتوان از گشادی دریچه قلب در بارداری پیشگیری کرد؟
بله، در صورتی که پیش از بارداری به مراقبتهای لازم توجه کنید، خطر بروز این مشکل در دوران بارداری به حداقل میرسد. برخی از روشهای پیشگیری شامل موارد زیر هستند:
– مراقبتهای پزشکی: قبل و بعد از بارداری ،تحت نظر پزشک متخصص قلب و عروق باشید.
– استراحت کافی: استراحت کافی داشته باشید و از فعالیتهای جسمی شدید خودداری کنید.
– کنترل وزن: مراقب افزایش وزن خود باشید، زیرا چاقی میتواند بر سلامت قلب تأثیر منفی بگذارد.
– مدیریت استرس: اضطراب و استرس روزانه خود را کنترل کنید.
– اجتناب از مواد مضر: نه تنها در دوران بارداری بلکه قبل از آن نیز از مصرف الکل و سیگار خودداری کنید.
زایمان با گشادی دریچه قلب:
در مورد انتخاب روش زایمان، اگر علائم گشادی دریچه قلب مادر شدید نباشد، پزشک ممکن است زایمان طبیعی را توصیه کند. در این حالت، با استفاده از ابزارهایی مانند انبرک یا مکش خلاء، میتوان به خروج راحت تر نوزاد کمک کرد. با این حال، در بیشتر موارد، پزشکان زایمان سزارین را توصیه میکنند، زیرا فشار کمتری به مادر وارد میشود و امکان مانیتورینگ مستمر وضعیت قلب مادر وجود دارد.
راههای درمان گشادی دریچه قلب در بارداری
ممکن است سوالاتی نظیر “آیا گشادی دریچه قلب باعث مرگ میشود؟” یا “آیا گشادی دریچه قلب در بارداری به مادر صدمه میزند؟” مطرح شود. در پاسخ باید گفت که اگر درمان به موقع آغاز شود، خطر جدی وجود ندارد.
درمان گشادی دریچه قلب در بارداری عمدتاً شامل درمانهای دارویی و کنترلی است. البته در شرایط اضطراری و با افزایش شدت عوارض، ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم یا تعویض دریچهها باشد، هرچند پزشکان معمولاً سعی میکنند این جراحی را تا پس از زایمان به تعویق بیندازند.
درمان گیاهی و طب سنتی برای گشادی دریچه قلب در بارداری
درمانهای گیاهی: برخی داروهای گیاهی میتوانند با کاهش اضطراب و ایجاد آرامش، به پیشگیری و حتی کاهش علائم گشادی دریچه قلب کمک کنند. این داروها شامل:
– بابونه
– اسطوخودوس
– سنبل الطیب
– گل گاوزبان
– بیدمشک
طب سنتی: طب سنتی معتقد است که مصرف غذاهای گرمی میتواند به کاهش علائم گشادی دریچه قلب در بارداری کمک کند. مشورت با متخصصان طب سنتی و مصرف مواد غذایی مانند انبه، موز و عسل میتواند مفید باشد.
دیدگاهتان را بنویسید