حرکت زیاد جنین:علل+تمام حرکات جنین از زمان بارداری تا زایمان!
یکی از پرسشهای رایج درباره فعالیتهای جنین در رحم، میزان و نحوه آن فعالیتهاست. اغلب مادران میتوانند از هفتهٔ هفتم بارداری حرکات آرام جنین را احساس کنند، که با گذر زمان از هفتهٔ بیستم، شدت این حرکات افزایش مییابد. اما آیا حرکات فراوان جنین نگرانیآورند؟ و چرا در هفتههای آخر بارداری حرکات بیشتری ممکن است اتفاق بیافتد؟
بهطور کلی، حرکات جنین به فعالیتهای عضلانی جنین در داخل رحم مادر اشاره دارد. این حرکات در ابتدا ممکن است به عنوان واکنش به نویزهای خارجی یا لمسهای مادر شروع شوند. علاوه بر این، این حرکات در طول بارداری الگوی متفاوتی دارند.
در ابتدا، مادر ممکن است حرکات بسیار ظریف را احساس کند که به تدریج به لگدهای قویتری تبدیل میشوند، سپس متوجه میشود که جنین در حال چرخیدن، تکان خوردن یا غلت زدن است.
از دیدگاه پزشکان، کاهش حرکات جنین نگرانکننده است .در ادامه، به دلایل احتمالی حرکات فراوان جنین اشاره میشود.
در این مقاله میخوایم
Toggleحرکات طبیعی جنین
الگوی تکامل حرکات طبیعی جنین در طول دورهٔ بارداری
از مراقبت و توجه به الگوی حرکات جنین خود آگاه باشید، تا در صورت تغییراتی مشخص، اطلاع رسانی به پزشک یا ماما داشته باشید. حرکات جنین در ماههای مختلف بارداری میتواند به این شکل باشد:
– قبل از هفتهٔ نهم، اندامهای جنین به طور کلی بهطور همزمان حرکت میکنند، زیرا سیستم عصبی هنوز در حال تکامل است و این حالت میتواند شامل حرکات سری و پشتی باشد.
– در هفتهٔ نهم، حرکات مشخصی مانند خمیازهکشیدن و کشش بدن قابل مشاهده هستند.
– در هفتهٔ دهم، اندامها ممکن است به طور جداگانه حرکت کنند پس از لقاح.
– در هفتهٔ یازدهم، جنین ممکن است دهان خود را باز کند و انگشتان خود را بمکد.
– در هفتهٔ دوازدهم، ممکن است جنین مایع آمنیوتیک را بلعد.
– در هفتههای چهاردهم تا بیستم، مادر میتواند حرکات قویتر و چرخشی جنین را احساس کند، زیرا کودک تمام مفاصل و ستون فقرات را حرکت میدهد. الگوی حرکت در طول روز ممکن است تغییر کند، با حرکات ضعیف که بهتدریج کاهش مییابند و حرکات قوی و چرخشی که مداوم تکرار میشوند.
– در هفتهٔ بیستم تا سیوششم، حرکات متنوعی از جنین قابل احساس هستند، از حرکات ضعیف و چرخشی تا حرکات قوی. از هفته سیوششم به بعد، حرکات قوی و چرخشی دوباره کاهش مییابند و حرکات ضعیف بیشتر میشوند، بهطوریکه در نزدیکی زایمان تقریباً از هرگونه حرکت قوی محدود میشوند.
بهطور کلی، الگوی حرکات جنین در طول بارداری متغیر است، از هفتهٔ بیستم تا هفتهٔ سیوششم یا سیوهفتم، حرکات آغازاً ضعیف هستند که به تدریج کاهش مییابند، درحالی که حرکات قوی و چرخشی افزایش مییابند و از هفتهٔ سیوششم یا سیوهفتم به زایمان نزدیک، حرکات قوی و چرخشی دوباره کاهش مییابند و حرکات ضعیف افزایش مییابند.
حرکات فراوان جنین نشانگر چه چیزی هستند و آیا باید نگران بود؟
بر اساس نظر متخصصان، حتی جنین در دوران رشد نیز به ورزش نیاز دارد. اغلب مادران انتظار دارند که کودکشان فقط گاهی اوقات حرکت کند، اما حرکات فراوان جنین گاهی نشانهٔ طبیعی رشد سیستم اسکلتی-عضلانی او است.
تحقیقات نشان دادهاند که حرکات مکرر جنین در رحم به استخوانها، مفاصل و عضلات کودک اجازه میدهد تا بهدرستی رشد کنند. به طور متوسط، نوزادان در زمان بیداری خود حدود ۱۰ بار در ساعت لگد میزنند. به این ترتیب، در روز حدود ۱۰۰ بار حرکت مختلف را انجام میدهند. البته، برخی نوزادان از دیگران فعالتر هستند.
پزشکان به مادران باردار اغلب توصیه میکنند که اگر متوجه حرکت فراوان جنین در ماههای پایانی بارداری شوند، خیلی نگران نباشند. زیرا با افزایش اندازهٔ جنین، فضای کمتری برای حرکت او باقی میماند. از دیگر دلایل ممکن برای مادران برای احساس حرکت فراوان جنین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– همانطور که کودک رشد میکند، فعالتر میشود. خصوصاً برای خانمهایی که برای اولین بار از مادر شدن تجربه میکنند، این احساس میتواند عادی باشد که کودک زیادتر از حد معمول لگد میزند. درک یک الگوی فعالیت طبیعی برای جنین در رحم، کمی زمان میبرد.
– نوزادان بعد از خوردن غذا فعالیت بیشتری از خود نشان میدهند. به طور عمومی، مادر با شکم پر بیشتر حرکات کودک را احساس میکند زیرا فضای کمتری برای حرکت جنین وجود دارد.
– گاهی افزایش اضطراب روانی مادر میتواند منجر به افزایش حس آگاهی از فعالیت جنین شود.
– در مورد حرکت فراوان جنین و جنسیت، باید بدانید که معمولاً پسران بیشتر از دختران حرکت میکنند.
در صورتی که حرکات فراوان جنین شما به دلایل فوق باشد، نیازی به نگرانی نیست و این حتی ممکن است نشانهٔ سلامت جنین باشد.
دلیل حرکات فراوان جنین در شب چیست؟
حرکات جنین اغلب یک ریتم زمانی خاص را دنبال میکنند. نوزادها معمولاً بین ساعات ۹ صبح تا ۲ بعد از ظهر و ۷ بعد از ظهر تا ۴ صبح فعالیت بیشتری انجام میدهند. گاهی در ماههای پایانی بارداری، کودک در طول خواب سبک خود بیشترین فعالیت را از خود نشان میدهد.
جنین در چرخههای خواب خود کمتر حرکت میکند. هر چرخه خواب به طور کلی ۲۰ تا ۴۰ دقیقه به طول میانجامد، اما ممکن است تا ۹۰ دقیقه هم برسد. به طور عمومی، چرخههای استراحت جنین و مادر همگام نیستند.
دلایل افزایش ناگهانی حرکات جنین
باید به دقت و با اهمیت بیشتری به میزان و نوع حرکات جنین در ماههای پایانی بارداری و حتی پس از آن توجه کنید. زمانی که تمام دورهٔ بارداری تحت نظر پزشک بوده است، به خصوص در مواردی مانند هفته ۲۵ و ۳۹ ام، افزایش ناگهانی حرکات جنین نباید نادیده گرفته شود.
برای تخمین تعداد حرکات جنین، بهترین کار این است که بعد از صرف غذا یک ساعت به سمت پهلوی چپ بخوابید و در طول این مدت حداقل پنج بار حرکت جنین را احساس کنید. اگر به بیش از ده حرکت برسید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
تجربه نشان داده است که تغییرات در حرکات جنین میتواند با افزایش خطر مردهزایی بعد از هفته ۲۸ بارداری همراه باشد. اگرچه پدیدهٔ مردهزایی عموماً با کاهش حرکات جنین همراه است، اما مطالعات جدید نشان دادهاند که ارتباطی بین حرکات زیاد جنین و مردهزایی دیرهنگام وجود دارد.
با توجه به اینکه افزایش ناگهانی حرکات جنین ممکن است نشانهٔ انطباق جنین با اختلالات زمینهای در محیط رحم باشد، که در صورت تداوم ممکن است منجر به مرگ جنین شود، لازم است به اختلالات زمینهای که باعث حرکت زیاد جنین میشوند توجه کرد.
این اختلالات میتوانند شامل موارد زیر باشند:
– تشنج جنین به دلیل خفگی یا عفونت
– تلاش جنین برای رهایی از درهمتنیدگی بند ناف
– مواجهه جنین با محرک مضر مانند دارو یا سم
– وحشت و افزایش ناگهانی استرس بیشازحد مادر که به جنین منتقل میشود
در صورت مشاهده افزایش ناگهانی حرکات جنین، باید به سرعت به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد تا آزمایشهای لازم انجام شود، که شامل بررسی وجود خفگی پریناتال، تشنج جنینی یا درهمتنیدگی بند ناف، وجود عفونت یا محرکهای مضر، و ارزیابی میزان اضطراب مادر میشود. این اقدامات میتوانند به عنوان ابزاری برای کاهش خطرات مرگومیر پریناتال مؤثر باشند.
دلایل افزایش ناگهانی حرکات جنین
تحقیقات نشان دادهاند که افزایش حرکت زیاد جنین ممکن است به عنوان یک نشانگر مفید برای پیشبینی پیامدهای نامطلوب نوزادان LGA باشد، یعنی کودکانی که وزن تولدشان بیشتر از ۹۰ درصد وزن متوسط نوزادان در همان سن باروری است.
آیا حرکت زیاد جنین نشانه بیشفعالی است؟
تجربه نشان داده است که بسیاری از کودکان در دوران جنینی خود تحرک زیادی دارند که میتواند نشانهٔ بیشفعالی آنها در آینده باشد. امروزه نیز ثابت شده است که نوع و میزان حرکات جنین با ویژگیهای شخصیتی او مرتبط است.
بنابراین، میتوانید بخشی از حرکت زیاد جنین خود، به ویژه در شب را به بیشفعالی او نسبت دهید، اگرچه تشخیص نهایی این مسئله باید توسط پزشک انجام شود.
در پاسخ به سوال اینکه آیا تکان خوردن زیاد جنین نشانه چیست؟ باید گفت که این ممکن است به دلایل طبیعی یا غیرطبیعی باشد. بهترین راه برای آرامش خاطر این است که از هفته ۷ ام به بعد به الگوی حرکات جنین دقت کنید و در صورت افزایش مکرر حرکات، به پزشک مراجعه کنید تا با انجام سونوگرافی مناسب، شما را از نگرانی خارج کند.
دیدگاهتان را بنویسید